Uau! quina cata de cerveses que
vam fer. Si hem de ser correctes no hem de dir “cata” sinó “tast”, però es
digui com es digui la qüestió és que vam aprendre i xalar molt. Sense cap
ambició de ser grans experts sobre la matèria, però sí de disposar de
coneixements bàsics sobre els diferents tipus de cervesa que podem trobar, vam
assistir a aquesta cata. I la veritat és que a mi personalment em va aclarir
molts dubtes.
Ens estem aficionant a aquest
apassionant món de la cervesa que fàcil fàcil no és. Tot va començar arran d’un
viatge que vam fer l’any 2009 a Bèlgica. Ja durant la preparació del viatge vam
començar a interessar-nos per aquest món, perquè com havíem llegit en diferents
guies, era un dels productes típics del país. D’aquest manera els mesos previs
a la partida ja tastàvem algunes cerveses belgues per començar a assaborir el
que trobaríem en el viatge. Un cop a Bèlgica, vam visitar algunes cerveseries
(brasseries com les anomenen els belgues) on vam poder comprar directament
cerveses del lloc d’origen. Com que anàvem en cotxe, el transport de les caixes
no suposava cap problema. Aquest viatge ens va fer despertar la curiositat i
les ganes de conèixer més cerveses d’arreu. Des d’aleshores cada vegada que hem
sortit a l’estranger hem volgut tastar alguna cervesa autòctona. A més a més,
hem anat coneixent la diversitat de cerveses artesanes que s’elaboren a
Catalunya, així com també la quantitat creixent de llocs especialitzats on
comprar i degustar cerveses internacionals.
Quant a la cata, cal comentar que
és molt recomanable; està clar que t’ha d’agradar la cervesa, però tampoc no
cal ser un “enterat” del tema per anar-hi. Ens van fer seure en uns tamborets
alts en una taula alta amb dues copes per cadascú i amb uns cacauets i
bastonets de pa per mitigar l’efecte que ens pogués produir l’alcohol. Havíem
de ser nou “alumnes” més el sommelier, però a darrera hora s’hi van incorporar
quatre persones més. No va suposar cap problema el fet d’estar una miqueta
estrets; en tot cas el sommelier és qui va haver d’estar unes tres hores dret
perquè ja no hi cabia assegut.
Era un grup aparentment heterogeni
(segurament les nostres vides no tenen res a veure unes amb les altres) però
amb una cosa en comú: les ganes de gaudir, aprendre i passar una bona tarda de
dissabte amb una cata de cervesa. Al principi ningú parlava, però després de
degustar diverses cerveses la participació va anar en augment, fins al punt que
al final de les tres hores que va durar la cata gairebé feia fins i tot ganes
d’anar a sopar tots plegats. Pot ser és una mica exagerat això últim que he
dit. Aquestes van ser les cerveses que vam tastar.
El resultat de la cata va ser molt
positiu; vam adquirir els coneixements bàsics per poder identificar els
diferents tipus de cervesa que es poden trobar al mercat, saber com s’elabora a
grans trets la cervesa i degustar-ne unes deu. Evidentment unes em van agradar
més que altres, però això ja és una qüestió més subjectiva.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada